PCOS als gevolg van decennia lang pilgebruik?

De behandelingen die standaard worden voorgeschreven bij PCOS zijn meestal niet optimaal.

In het geval van de anti-conceptiepil is er nog iets anders aan de hand. Bepaalde bijwerkingen van anti-conceptiepilgebruik staan gelijk aan de oorzaken van PCOS zelf.

Dus het middel wat toegeschreven wordt om PCOS klachten te behandelen, draagt in feite tegelijkertijd bij aan de ontwikkeling ervan.

De achteloze wijze waarop de pil wordt voorgeschreven

Zonder duidelijke voorlichting van alle risico’s en bijwerkingen wordt in een handomdraai de anti-conceptie pil aan vrouwen uitgedeeld alsof het niets is. Ook aan jonge vrouwen die nog volop hormonaal in ontwikkeling zijn, zonder na te denken over wat daar wel of niet de gevolgen van kunnen zijn. Het is niet voor niets dat een epidemisch aantal vrouwen verminderd of onvruchtbaar is geworden in 2020. We hebben het hier over getallen richting de 10 procent!!!

Risico’s van pilgebruik

Naast een vermindering van vruchtbaarheid spelen ook vele andere zaken een rol waar over nagedacht moet worden alvorens die oh zo veilige pil voor te schrijven. Het meest bekende risico’s van de pil zijn trombose, (borst)kanker, een verminderd libido en overgewicht, maar hoe bekend dat ook is, in algemene zin wordt dit vrijwel direct in het vakje van “uitzonderlijke gevallen” geplaatst. Naast dit “uitzonderlijke” risico, want een risico blijft het, zijn er nog veel meer gevaren voor de vrouwelijke gezondheid waar slechts mondjesmaat over wordt gecommuniceerd. In de spreekkamer, waar de daadwerkelijke voorlichting hoort plaats te vinden gebeurt dit bijna niet. Het is alsof het gebruik van de pil zo normaal is dat we niet hoeven te spreken over de risico’s die het platleggen van een van de meest belangrijke fysieke systemen van de vrouw met zich mee brengt.

Artsen overtreden de richtlijnen en hun artseneed

De gemiddelde vrouw gaat met een slecht geïnformeerde beslissing de deur uit. Wat helemaal niet mag gebeuren volgens de richtlijnen en gedragsregels voor artsen. Artsen zijn verplicht de vrouw om geïnformeerde toestemming te vragen. Je hoort de mogelijke voor- en nadelen te horen te krijgen alvorens JIJ een beslissing maakt. Vandaag de dag voelt het haast voor vrouwen alsof ze moeten doen wat de witte jas voorschrijft, omdat het een algemeen geaccepteerde procedure is. Maar hoe algemeen geaccepteerd iets ook is, als we daar aan zouden blijven hangen, zou de mensheid nog steeds denken dat de aarde plat is! De aarde is niet plat, hij is rond en de pil is niet gezond en veilig, de pil is ongezond en met risico’s voor de vrouwelijke gezondheid.

Risico’s van Pilgebruik

Progesteron resistentie

De pil voorkomt een ovulatie met synthetische hormonen. Je krijgt dus niet zomaar wat extra hormonen in je systeem, nee, je krijgt een kunstmatig nagemaakte stof met een ANDERE MOLECULAIRE STRUCTUUR in je systeem die de receptoren voor natuurlijke hormonen in je lichaam helemaal niet kunnen ontvangen. Dat je geen eisprong meer krijgt is op zich al ongezond te noemen, omdat deze eisprong ervoor zorgt dat je lichaam natuurlijk progesteron aanmaakt. Dit natuurlijke progesteron in je lichaam is UITERMATE BELANGRIJK! Zonder natuurlijk progesteron heb je vanuit jezelf niet meer het vermogen om je eigen baarmoederslijmvlies af te breken iedere maand en je rustig te voelen. Progesteron is namelijk een zeer belangrijk en rustgevend hormoon voor het lichaam. Wanneer je via de pil kunstmatige vormen van progesteron binnen krijgt, kun je met progesteron resistentie te maken krijgen. Het natuurlijk progesteron wordt lange tijd niet meer aangemaakt en wanneer het aangemaakt wordt zijn de receptoren hiervoor niet meer zo ontvankelijk als voorheen. Het platleggen van de eisprong en het toevoegen van een kunstmatige vorm van progesteron IS GEWOON GEEN GOED IDEE!!!

Voedingstekorten

De pil eist zijn tol van het lichaam. De vreemde constructie van hormonen gaat stoffen aan het lichaam onttrekken om de wantoestanden in het lichaam te kunnen ondervangen. Wanneer de pil langdurig wordt ingezet, leidt dit tot tekorten Vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C en foliumzuur. Laten dit nu net wezenlijke vitamines zijn die bij PCOS de hormonale gezondheid helpen herstellen!! Ook beïnvloed de pil de Zink concentratie in het lichaam en drie keer raden welk mineraal PCOS klachten kan helpen verminderen? JUIST! Zink! Er wordt in onderzoekstudies letterlijk gezegd dat voedingstekorten wel eens aan de grondslag van PCOS klachten zouden kunnen liggen.

Wat dan wel?

Je kunt verschillende dingen doen, maar wat je ook doet, neem GEEN HORMOONHOUDEND SPIRAAL. Dit bevat namelijk net zo goed hormonen en dan precies op de plaatsen waar je het meest kwetsbaar bent. Een hormoonhoudend spiraal is geen goed alternatief. Wat je wel kunt doen zijn de opties die veilig zijn, maar zonder kunstmatige vormen van natuurlijke hormonen en je eisprong in tact houden. Want je eisprong is zo belangrijk voor je gezondheid.

Daysy Cyclustracker

De meest natuurlijke optie die geen verstoring heeft op je lichaam of je liefdesleven is de Daysy! Het voordeel van de Daysy cyclustracker is dat je meteen alle informatie krijgt rondom de kwaliteit van je cyclus en kun je verbeteringen in je cyclus in de gaten houden. Het is zowel een methode om zwangerschap te voorkomen als te plannen, want er zijn steeds meer artsen die waanzinnig goede resultaten boeken met deze handzame cycluscomputer boeken om vrouwen te helpen zwanger te worden. Maar omdat deze computer zo nauwkeurig is in het aangeven van je vruchtbare dagen, wordt deze tevens gebruikt om aan te geven wanneer je veilig kunt vrijen! Op de rode dagen kun je dan onthouden, een condoom gebruiken of een pessarium.

Gynefix Spiraal

Verder heb je nog het koperen spiraaltje, waarvan alleen het Gynefix spiraaltje zonder risico voor de baarmoeder is. Echter geeft het koper in je lichaam wel risico op een verstoring van je hormoonhuishouding. Koper wordt steeds meer gelinkt aan hormonale klachten en ook gelinkt aan PCOS klachten. Neem nooit een standaard koperen spiraal, de afmetingen van de spiraal moeten voor de veiligheid van de baarmoeder afgestemd worden op de baarmoedergrootte van de vrouw en de Gynefix spiraal is de enige die dit kan.

Caya

Caya is een pessarium die heel handzaam is in gebruik, geen hormonen bevat, maar wel bij het liefdesspel ingepland moet worden. Je moet het pessarium voor het vrijen plaatsen en mocht je twee keer achter elkaar willen vrijen dan moet je de bijbehorende gel opnieuw toevoegen.

 

Bronnen:
KNMG – Informed Consent
Ortho.nl – Anticonceptie met een pil, oorzaak van voedingstekorten
Zinc status and polycystic ovary syndrome
Effects on Zinc Supplementation in Polycystic Ovary Syndrome
The effect of nutrient supplementation in the management of polycystic ovary syndrom-associated metabolic dysfunctions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *